2014. május 7., szerda

Kenyér lusta módon avagy…dagasztás nélküli kenyér


A dagasztás nélküli kenyér….
Szokásomhoz híven néha elragad a friss kenyér ehetnék, és olyankor össze-vissza rohangálok az interneten egy receptért ami éppen meg fog felelni. Azt hiszem most értünk el oda, hogy MEGVAN A RECEPT ami velünk marad sokáig, ami nem más mint a dagasztás nélküli kenyér receptje. Összeállítása kb. 5 perc, utána rá se kell nézni jó 12-18 órán át, majd semmi dagasztás csak egy kis hajtogatás után megy a sütőbe és ha kész nézd mid lesz neked.

Dagasztás nélküli kenyér Hunglish 

Dagasztás nélküli kenyér

Dagasztás nélküli kenyér hunglish
Mennyiség: Fél Kg kenyér
Hozzávalók:
  • 3 cup liszt
  • 1 tk
  • 1 1/2 cup víz
  • 1/4 tk porélesztő
Elkészítés:
    A hozzávalókat egy edényben összekeverjük egy fakanállal. Egy lágy nokedli féle tésztát kapunk, ha túl hígnak ítélnénk adhatunk még hozzá kicsi lisztet. Ezután folpakkal vagy egyéb módon lég mentessen lezárjuk az edényt. Hagyhatjuk a konyhában, vagy egyéb nem hideg helyen. Hagyjuk állni 12-18 órán át, de ahogy olvastam akár tovább is. Ha késsz, erősen lisztezet felületre borítjuk es a széleit befelé hajtogatjuk, ehhez ajanlanák egy "scrapert" )link a post allján. Hanincsen akkor nagyon nedves kézzel csináljuk, hogy ne ragadjunk a tésztához és hogy ne zavarjuk meg a liszt és víz mértékét a tésztában. Ha netán a tészta még mindig "folyós" lenne lehet bele forgatni lágyan kis lisztet, de ne készítsünk belőle nehéz tésztát. Hagyjuk a pulton takarjuk le egy konyharuhával miután a tetejét megszórtuk lisztel vagy netán kukorica darával. Két órát hagyjuk kelni. Mikor fél óra van már csak hátra bemelegítjük a sütőt. Nekem Gas Markos sütöm van amit GM8ra kell állítani ami 232 C lenne. (: A sütőben előmelegítesz egy edényt amibe majd a tészta belefér. Ha kész kiveszed az edényt esetleg meglisztezed alját, nekem nem kellett. Beteszed a tésztát az edénybe és vagy alufóliával vagy magának az edény tetejével letakarod es 30 percig sütöd. 30 perc elteltével leveszed a tetőt és még 15 - 20 percet sütöd ha ropogós héjjat szeretnél, ha lágyabbat egy jó 5 perc is elég. Kész is a finom házi kenyér és a recept nem is lehetne egyszerűbb!


Dagasztás nélküli kenyér hunglish
Az említett "scraper" így néz ki:


De én elsőnek csináltam magamnak egy müanyagból csak kivágtam egy téglalapot, ami türhetően működött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése